İstanbul Grand Prix 2020 Değerlendirmesi ve L.Hamilton Şampiyonluğu


    Dokuz senenin ardından 2020 sezonunun 14. yarışı İstanbul'da gerçekleşti. Yarış seyircisiz gerçekleşmesine rağmen hepimiz heyecanı ekran başından yaşadık. Asfaltın yeni değiştirilmiş olması ve pistin yağmur sebebiyle ıslak olması tüm yarışın seyrini değiştirdi. Sıralama turunda altıncı sırada başlayan Hamilton'un yarış esnasında Vettel ile olan büyük çekişmesine rağmen tek pit stopla birinci olarak bitirmesi ise yarışa damga vuran olay haline geldi. Lastiklerini sonuna kadar kullanıp yarışı ilk sırada bitiren Lewis bununla kalmayıp 7. Dünya Şampiyonluğunu da Intercity İstanbul Park'ta ilan etti. Bu beklenen şampiyonluk için günlerdir hazırlanan Intercity çalışanlarının ise emekleri boşa çıkmadı. 7 şampiyonlukla Schumacher'le eşitlenen Lewis ise şuan F1 dünyasının gelmiş geçmiş en iyi isimlerinden birisi haline geldi. Aynı zamanda Hamilton'un arabadan indikten sonraki sevinç gözyaşları ise sadece Mercedes'i değil tüm F1 sevenleri duygulandırdı. 

    Yarış süresince tek başarılı isim ise Lewis değildi. Uzun zamandan sonra hem podyumda hem de sıralama turlarında Racing Point beklenmeyen bir başarı gösterdi. Lance Stroll'ün en genç beşinci Pole Sitter olması da dengeleri bir hayli değiştirdi. Aynı başarıyı pazar günü yarışta gösteremese bile takım arkadaşı Perez'in podyumda yer alması takıma büyük bir başarı sağladı. Bu süreçte Ferrari de heyecanı arttıran başarılı takımlardan biri oldu. F1 hayranları tarafından günün yarışçısı seçilen S.Vettel ise son anda takım arkadaşı Leclerc'i geçerek uzun zaman sonra podyumda yerini aldı. Yarış esnasında ise Hamilton ile sık sık çekişmeler yaşayan Vettel'in bu tavrı yarışın nabzını değiştirdi. Sadece bunlarla kalmayıp, Red Bull Racing'in de beklenenden farklı tepkiler göstermesi çok şaşırtıcı oldu. Verstappen'in kaymasının ardından hemen toparlayarak yarışa devam etmesi ve Alex Albon'un ise uzun süre boyunca yerini ilk üçte tutması ise hem Alex'in seneyeki koltuğu için hem de Red Bull'un genel izlenimi açısından olumlu oldu. Sıralama turlarında 5 ve 7. başlayan D. Ricciardo ve E. Ocon'un 10 ve 11.sırada bitirmeleri ise beklenenin tersine bir başarısızlık oldu.

    Herkes tarafından şaşkınlıkla seyredilen İstanbul Grand Prix'inin bu kadar beklenmedik sonuçlarla bitmesi ise bir çok taraftar tarafından olumlu karşılandı. Seyircisiz olduğuna çok üzüldüğümüz bu yarışı seneye de takvimde görmeyi çok isteriz.



 

Hamilton ve Mercedes'in Şampiyonluk Sevinci
İstanbul GP 2020 Podyumu


Yorumlar